diumenge, 8 de febrer del 2015

Augmenten el creixement i la confiança

No parlem avui de l’evolució el passat gener de l’ocupació i de l’atur, si bé les dades publicades demanen alguns aclariments professionals ben pertinents, que tractarem un altre dia. Així ho fem perquè s’han publicat recentment dues dades econòmiques força rellevants: l’índex de confiança del CIS i l’estimació de la taxa anualitzada de variació de l’activitat econòmica. Són dues dades bàsiques i alhora complementàries que no admeten consideracions discutibles sobre aspectes parcials o, fins i tot, marginals de la realitat. L’índex de confiança econòmica dels ciutadans s’ha elevat al 99,7% amb una millora substancial sobre el mes anterior. D’altra banda, les darreres estimacions sobre l’evolució de l’activitat econòmica situen la d’avanç en aquests moments entre el 2,5% i el 3%.

Les anàlisis freqüents que contraposen el recompte del nombre d’hores treballades al de les dades oficials d’ocupació, s’han pogut sostenir els darrers mesos, atesa la manca d’informació puntual sobre el capteniment de la productivitat aparent del treball i la manifesta migradesa de les taxes de creixement del producte interior. Serà més difícil i menys útil fer-ho a partir d’ara en el marc d’unes dades més àmplies i alhora prou consistents per explicar tant els augments de la productivitat (en part deguts al fet que els treballadors fan més hores de feina que les convingudes i declarades) com els increments de l’activitat productiva, per fi prou grans crear ocupació efectiva.

Malgrat tot, pesen encara sobre l’economia alguns problemes no gens irrellevants com ara els que afecten la reducció progressiva de la cobertura de l’atur, sobretot pel que fa al de llarga durada, la feblesa de la inversió, la presència en el país de maniobres especulatives inquietants, la migradesa del creixement dels països del nostre entorn més proper i la fixació alemanya gairebé obsessiva d’obtenir i acumular superàvits de les balances exteriors de pagaments i de finançació.


Miquel Alenyà
Economista



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada