diumenge, 15 de febrer del 2015

Economia i subjectivitat

Són d’admirar les explicacions recents que fan alguns grans i bons economistes sobre els efectes que tindran sobre l‘economia europea algunes de les mesures acordades i aplicades les darreres setmanes als països de l’Eurozona, sobretot amb relació a les taxes d’interès, els nivells de liquiditat i els volums de l’oferta monetària. La brillantor dels relats publicats posa de manifest el grau d’informació disponible i la seva qualitat, molt superior a la que era a l’abast de la majoria d’especialistes ara fa només 15 o 20 anys. Aquest fet respon a dues causes principals: l’avanç de la informació estadística que s’elabora i publica i l’augment considerable del cabal de coneixements econòmics que manegen els analistes ben informats.

És el nostre propòsit cridar l’atenció sobre un aspecte que considerem importantíssim, per bé que sovint oblidat o no prou ben tingut en compte pels bons especialistes econòmics. Ens referim a aquells que saben descriure cadenes complexes de relacions causals i matrius encara més complexes d’interelacions causals i no causals, enteses d’acord amb la metodologia que ens llegà l’inoblidable professor José Luis Sampedro. Entre les baules de les cadenes esmentades i entre els nusos d’intersecció de les xarxes de les variables citades no s’estableixen ni relacions ni interrelacions mecàniques o automàtiques, que tendeixin a comportar-se de manera uniforme o fixa al llarg del temps. Ben al contrari, tendeixen a mostrar graus diversos de flexibilitat i, consegüentment, de variabilitat dependent d’elements sotmesos al capteniment força capriciós, imprevisible, sovint sorprenent i sempre lliure, de mecanicismes com és ara l’estat d’ànim de les persones humanes, el clima que respiren en un moment donat o les atmosferes que els envolten i condicionen de formes molt diverses i, fins i tot, contradictòries.

Caldria que els nostres economistes ho recordessin en uns moments tan transcendentals com els actuals a l’hora d’establir els efectes que es poden obtenir amb mesures monetàries en relació s tres objectius tan importants com que els banquers es dediquin a donar crèdits, els empresaris a invertir i les famílies a consumir.


Miquel Alenyà
Economista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada