diumenge, 6 d’abril del 2014

Cal avançar amb les reformes

Atesa la rigidesa que afecta els nivells i la composició de la despesa pública i les dificultats ingents que envolten la tasca d’augmentar els ingressos públics, es fa urgent donar continuïtat a la comesa d’avançar en el procés de reformes, iniciat fa dos anys, però relativament oblidat i sotmès a alguns ajornaments durant el 2013.

Les reformes prioritàries encara pendents són les relacionades amb les dimensions i el pes de les Administracions públiques, la insuficient eficiència del seu funcionament, les distorsions  que pateix i encomana a l’economia privada i els costos excessius que genera. Una part de les reformes inajornables se concentren en l’Administració central de l’Estat, si bé cal no deixar de banda les Administracions autonòmiques, provincials i locals. És significatiu i, alhora, preocupant que el compromís de contenció general de la despesa pública no hagi avançat el 2013 en l’àmbit de l’Administració central. Durant aquest any no solament no s’ha reduït el dèficit sectorial, sinó que ha augmentat fins al punt d’ampliar el seu pes sobre el PIB (ha passat del 3,8% el 2012 al 4,3% el 2013). Les principals partides responsables del fet foren les pensions i els interessos del deute. La taxa dels interessos pagats va ser inferior en termes unitaris a la del 2012, però la suma absoluta dels interessos pagats va ser superior en termes absoluts (augmentà en 4 dècimes del PIB). Val a dir que el deute acabà l’any en la xifra vertiginosa de 960.640 milions d’euros (93,9% del PIB).

En l’àmbit dels serveis està pendent la reforma de les associacions i dels col·legis professionals, destinada a incrementar la competència i ajustar els preus que paguen els usuaris. En l’àmbit legal estàn pendents la introducció de diversos retocs en la reforma laboral, l’establiment d’un nou marc legal per a les subvencions i altres actuacions amb les entitats que col·laboren amb l’Administració i li donen suport. També és encara pendent la modificació i simplificació del sistema tributari, tot acceptant que actualment no hi ha marge per a la reducció d’impostos reclamada per alguns dirigents mal informats.

L’any de mitges vacances pel que fa a les reformes que s’ha pres el Govern central després del complex i costós rescat bancari, convindria que donés pas a un avanç significatiu amb les reformes pendents. D’aquestes en depèn la contenció efectiva de la despesa pública i el nivell de productivitat general de l’economia. En depenen en bona mida el capteniment de la competitivitat de l’economia, l’evolució del deute i la continuïtat d’una recuperació encara tendra i feble, que demana decisions addicionals de modernització i renovació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada